Kee Marcello – Rockstjärnan Gud Glömde

  • Inläggskategori:Bokrecensioner


Titel: Rockstjärnan Gud glömde : ocensurerad självbiografi av gitarristen i Svergies största hårdrocksband – Europe
Författare: Kee Marcello
ISBN:
9789137137230
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsland: Sverige
SAB: 781.66092,Ijz Marcello, Kee
Medarbetare: Wickholm, Pär (form)
Antal sidor: 303
Vikt: 620 g
Höjd: 160 mm
Format: Inbunden
Köp boken på bokus.com

 
Betyg 4 böcker av 5

Mitt betyg: Jag ger den 4 böcker av 5 möjliga i betyg.

En av dom senaste böckerna jag har läst är Kee Marcellos ”Rockstjärnan som Gud Glömde”, en ocensurerad självbiografi av gitarristen i Svergies största hårdrocksband genom tiderna – Europe.

Jag gillar att läsa självbiografier, ok inte alla självbiografier för jag skulle inte finna något intresse i att läsa Fredrik Reinfeldts självbiografi om han skrev en om jag säger så. Det måste vara någon intressant person som har skrivit den och då inte någon som bara har levt sitt liv på en räkmacka utan det måste ha funnits upp och nedgångar för att det ska vara något att läsa om, och i Kee Marcellos fall så är det en intressant person, Sex, drugs & rockn’roll säljer bra och är intressant att läsa om, både positiva och negativa saker.

Kee Marcello har en intressant livshistoria att berätta och han bevisar att myterna om Sex, drugs & rockn’roll existerar i hårdrockssvängen, men det existerar även svek, falskhet och översitterier i rockvärlden också. Jag är glad över att han har överlevt så att vi får höra fler gitarrsolon från denne gitarrvirtuos.

Kee har ju trots allt varit nära döden tack vare drogerna och det är bra att han inte höjer drogerna upp till skyarna utan tvärtom är ärlig med att berätta om alla negativa sidor med knark. Kee Marcello har överlevt drogerna vilket inte alla hans rockvänner har tyvärr. Vi får även läsa om turnéer och spelet bakom Europe och sveken.

När jag slog upp boken första gången så tänkte jag bara läsa en timme från elva på kvällen till tolv men klockan halv tre på natten fick jag tvinga mig att lägga ifrån mig boken och sova för att jag skulle orka upp och jobba på morgonen efter, helt klart läsvärd.

Bokinfo: Skoningslöst ärlig rockbiografi av gitarristen i Sveriges största hårdrocksband

Så fort Kjell Hilding Löfbom hörde Deep Purples klassiska live-platta Made in Japan i pojkrummet i Umeå 1973 visste han att han ville bli gitarrist. Målet var klart – en dag skulle han precis som Richie Blackmore stå och lira framför horder av skrikande fans.

1987 hade han nått sitt mål. Kjell hade blivit Kee Marcello och var leadgitarrist i Europe – tidernas största svenska metalband. Inför ett fullsatt Budokan i Tokyo höjde han guran och rev av ett solo som fick publiken att vråla och deras pudelfrillor att fladdra i vinddraget från Marshallstacksen.

Under andra halvan av 80-talet var Europe ett av världens största rockband. De sålde över 30 miljoner skivor, låg etta på försäljningslistorna i 26 länder och spelade på världens största scener tillsammans med band som Metallica, Def Leppard och Bon Jovi.

Kee blev ny gitarrist i Europe 1986 då de just släppt The Final Countdown och var på väg att få sitt stora genombrott. Han klev rakt in i en rock’n’roll-cirkus som han dittills bara kunnat drömma om, full av droger, groupies och jetsetliv. Ändå var Kee ingen nykomling i hårdrockssvängen. Han hade högt anseende som producent och gitarrist och hade spelat i Easy Action och producerat den mycket framgångsrika Swedish Metal Aid-singeln ”Give a Helping Hand”. Då Europe behövde en ny gitarrist var Kee det självklara valet.

Nu berättar Kee för första gången allt om tiden som dekadent superrockstjärna på 80-talet. Han skildrar också framgångens baksida, konflikterna i bandet, den skoningslösa musikbranschen och helvetesresan ner i missbruket som höll på att kosta honom livet.