Guus Kuijer fick ALMA-priset 2012

guus-kuijerALMA-priset delas ut till minne av Astrid Lindgren och har som syfte att stärka barnlitteraturen. Prissumman är på 5 miljoner SEK. I dag delades detta pris ut för tionde gången och vinnaren är Guus Kuijer.

Guus Kuijer är författare, född 1942. Han bor och verkar i Nederländerna. Guus Kuijer debuterade som barnboksförfattare 1975 och har sammanlagt publicerat ett trettiotal titlar, de flesta riktade till läsare i skarven mellan barndom och tonår. Hos Kuijer är det kompromisslösa barnperspektivet ständigt närvarande, samtidigt som han genom sina unga huvudpersoner ger en insiktsfull skildring av vuxenvärlden. Hans engagemang omfattar såväl sociala frågor som religiösa och böckernas genomgående budskap är tolerans, förståelse och vidsynthet. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne överlämnas vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 28 maj 2012

Köp böcker av Guus Kuijer på Bokia.

Juryns motivering:
Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.

Om ALMA-priset:
Astrid Lindgren är en av Sveriges mest betydelsefulla författare och hennes verk finns översatta till fler än 90 språk. Hon förnyade barnlitteraturen och kombinerade konstnärlig integritet med engagemang för barns och ungas rättigheter.
Astrid Lindgren gick bort år 2002, 94 år gammal, men hennes berättelser kommer att leva för alltid. För att hedra hennes minne och för att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen har Sveriges regering instiftat ett internationellt pris i hennes namn: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman signalerar att barns och ungas läsning är av största vikt. Summan ska också inspirera verksamma inom området.
Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och aktiva inom läsfrämjande arbete. Priset kan gå till en enda mottagare, eller delas ut till flera, oavsett språk eller nationalitet.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd. Läs mer på alma.se

/Jari