Ulrika Stahre om Lars Kepler

Vi har aldrig läst så många deckare som nu. Nio av de tio mest utlånade författarna på svenska bibliotek är deckarförfattare.

Aftonbladet Kultur har valt sex bästsäljande nu levande kriminalförfattare och gjort en närläsning: Vad säger de om samhället? Idag inleder vi serien med Lars Kepler.

Ulrika Stahre om en författarduo med medelklassens öga på Sverige

Det har, minst sagt, gått riktigt strålande för Lars Kepler. Tre böcker har hittills kommit ut, samtliga med den lite svårmodige, finlandssvenske hjälten med det rufsiga blonda håret och skrattgroparna i huvudrollen. Kriminalkommissarie Joona Linna, envist viljestark, bryter alla regler som finns för att nå sanningen om brottet.

Vill man hårdra kan man se projektet Lars Kepler som en saga om sanningslidelse, om viljan framåt och trotset mot auktoriteterna – reglerna, cheferna – som en bärande idé… Läs mer på Aftonbladet Kultur

/Jari