Spisvärme – mat med känsla av Sigrid Bárány

  • Inläggskategori:Boktips

Jag tipsade ju om boken Sveriges mästerkock – MasterChef 2012 igår så då måste jag ju även tipsa om boken Spisvärme – mat med känsla skriven av Sigrid Bárány som ju vann den tävlingen också.

Sigrid BárányTitel: Spisvärme – mat med känsla
Författare:
Sigrid Bárány
Förlag: Bonnier Fakta
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201203
Antal sidor: 120
ISBN10: 9174242741
ISBN13: 9789174242744

 

Köp Spisvärme – mat med känsla av Sigrid Bárány hos adlibris.com

Beskrivning:

Vinnande rätter med värme och känsla

” ?Min dröm är att skriva en kokbok om hur man lagar mat med känslorna.? Det sa jag på uttagningen till Sveriges Mästerkock 2012. Att vinna verkade oöverstigligt, men under tävlingens gång kände jag verkligen att jag ville skriva den där boken, om jag så skulle behöva muta förläggare med marängtårtor och fläskbogar.”

Men det behövdes aldrig några mutor. Sigrid Bárány vann nämligen tävlingen och fick därmed göra sin egen kokbok. Med en imponerande känsla för mat knyter hon an till vårt svenska matlagningsarv – det är långstekt fläsk och smäktande sommarmat som placerar oss mitt i syrenbersån med rödvinbärskaka och ett glas av farmors citrondricka.

Boken är en djupdykning ner i de känslor som maten väcker. Vi uppmanas att låta matlagningen bli en väg till oss själva – genom att ta in de sinnliga, kroppsliga och känslomässiga upplevelserna kan vi bättre uttrycka oss vid spisen. Och när vi sedan bjuder på maten är det kärlek och omsorg som ligger på tallriken.

Lätt provocerande och med glimten i ögat hävdar Sigrid att hon älskar ”brun mat” med retrokänsla. Men hennes kokbok rymmer också festmat som Pavlova med lime- och passionscurd, tjejfavoriter med doft av medelhavet, uppiggande recept som Thailändsk kycklingsallad och inte minst skamlös njutmat som Chokladfondant med körsbärsglass.

Sveriges Mästerkock, tävlingen där okända matlagare från Sveriges alla hörn får visa vad de kan, har nu sänts i två säsonger på TV4. Under andra säsongen har en miljon tittare troget följt Sigrid Bárány och alla de andra.

/Jari